Nieuws

Internationale scheepvaartbedrijven wisselen douanegegevens uit via NxtPort

NxtPort ontwikkelde het voorbije jaar verschillende toepassingen die de uitwisseling van gegevens in de logistieke keten efficiënter maken en vlotter doen verlopen. Steeds meer internationale rederijen, scheepsagenten en logistieke dienstverleners sluiten zich nu aan bij NxtPort om vrachtgegevens uit te wisselen voor douanegebruik.

NxtPort ontwikkelde de Import Consignment Data API, de toepassing om vrachtgegevens voor douaneaangiften te delen en op te halen. Deze toepassing is dus gericht op het uitwisselen van CUSCAR-gegevens (kort voor “Customs Cargo” berichten). Een CUSCAR-bericht is een “vrachtmanifest bij invoer” dat aan de douane bezorgd wordt. Deze berichten worden van één schakel naar de volgende schakel in de logistieke keten verzonden, meestal ongestructureerd of zelfs niet digitaal. Dankzij deze toepassing van NxtPort, wordt de data digitaal beschikbaar gesteld voor betrokken partijen. Dat bespaart tijd, vermindert het risico op fouten en zorgt voor éénvormigheid in de berichten. De eigenaar van de data beslist zelf via het NxtPort platform met welke andere partijen hij zijn data deelt.

Daniel Lievens, CEO van NxtPort, verklaart het succes van de toepassing : “Dankzij het harde werk van ons team en de stijgende vraag naar een vlottere datastroom in de logistieke sector vinden steeds meer bedrijven hun weg naar NxtPort. Via onze Import Consignment Data toepassing worden vrachtgegevens voor douaneaangiften digitaal en foutloos uitgewisseld tussen verschillende betrokken partijen. Hoe meer spelers elkaar terugvinden op NxtPort, hoe toekomstgerichter we kunnen werken aan de efficiëntie van de logistieke ketens.”

Het voorbije jaar investeerde NxtPort sterk in het informeren en wegwijs maken van de havensector over de mogelijkheden en de toepassingen op het platform. Momenteel zijn er 9 scheepsagenten die hun import douanegegevens op NxtPort plaatsen (waaronder Yang Ming Lines, Hyundai Merchant Marine, Boeckmans België en Ilomar NV) en vijf (CMA-CGM, MSC Belgium, ONE, Hapag-Lloyd en Maersk) in implementatiefase.

Ook steeds meer expediteurs maken gebruik van de toepassing om vrachtgegevens te hergebruiken wanneer ze de ruimte voor tijdelijke opslag verlaten en naar hun nieuwe bestemming vertrekken. Momenteel zijn dat al Bolloré, Portmade en Remant Customs.

Tom Ven, CFO en partner van Remant : “Remant Customs versnelt de supply chain met minimaal 24 u door direct gebruik te maken van de CUSCAR-gegevens. Het hergebruik van CUSCAR data beschikbaar op NxtPort stelt Remant in staat om haar ambitie als “Greenlane enabler” mede te realiseren.”

Lees hier het volledige artikel: https://www.mynewsdesk.com/nl_be/growth-inc/pressreleases/internationale-scheepvaartbedrijven-wisselen-douanegegevens-uit-via-nxtport-2530361

Meer informatie nodig?

Contacteer ons